De Rechtspraak en het coronavirus

Nieuws vanuit de rechtspraak

De Rechtspraak is aangepast aan de anderhalve-meter-samenleving. Ook is er het dringende advies in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Rechtbanken, hoven en bijzondere colleges behandelen weer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Familie- en jeugdzaken, strafzaken en jeugdstrafzaken krijgen daarbij de prioriteit. Er zijn ook fysieke kantonrolzittingen gestart.

Zaken die de rechtbanken en gerechtshoven schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen behandelen, doen zij voorlopig nog steeds op die manier af. Zij hebben hierover contact met de betrokkenen. Schriftelijke procedures gaan zoveel mogelijk door.

Er is een tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak, waarin staat hoe de rechtbanken en gerechtshoven momenteel omgaan met rechtszaken in verband met het coronavirus.

Voor een aantal rechtsgebieden zijn er tijdelijke regelingen vastgesteld. Daarnaast is er voor enkele rechtsgebieden extra informatie beschikbaar.