Scheiden voor 1 januari 2020 kan veel geld schelen

Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe wetgeving in voor partneralimentatie. Voor mensen die op of na  1 januari 2020 hun verzoek tot echtscheiding indienen, kan dat betekenen dat de duur voor de partneralimentatie veel korter wordt. Volgens de huidige wetgeving – die geldt tot en met  31 december van dit jaar – is er over het algemeen sprake van een duur van 12 jaar. Vanaf 1 januari 2020 is de duur vaak maximaal 5 jaar. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, zowel onder de huidige wetgeving als onder de nieuwe wetgeving, waardoor de duur in een individueel geval langer of juist korter kan zijn.

Steeds meer mensen zijn op de hoogte van deze wijziging vanaf januari 2020; er is inmiddels al veel aandacht aan besteed in de diverse media. In onze praktijk zien we dat er zich de laatste tijd wat meer vrouwen melden, die graag nog het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank willen indienen vóór 1 januari 2020. Ze hebben dan nog officieel recht op een partneralimentatie van 12 jaar. Aan de andere kant zien we dat mannen, vaak degene die alimentatie moeten betalen, het liefst de zaak willen uitstellen tot na 1 januari 2020, dan geldt immers de nieuwe wetgeving en is de duur van de partneralimentatie dus korter.

Als mensen kiezen om hun echtscheiding via mediation te regelen, kunnen ze zélf beslissen over de duur van de alimentatie. Ik vertel ze dan over de wetgeving die er aan zit te komen en de ex-partners kiezen dan vaak voor een termijn die tussen de oude en nieuwe wetgeving in ligt, bijvoorbeeld 8 jaar. Bij mediation mag dat. Het fijne is dat bij mediation meer maatwerk mogelijk is en er goed kan worden ingespeeld op de persoonlijke situaties van de mensen en op nieuwe wetgeving. In mediation kunnen mensen zelfs – als ze dat allebei willen – ook ná 1 januari 2020 kiezen voor de oude termijn van 12 jaar, al zal dat in de praktijk waarschijnlijk niet zo vaak gaan voorkomen.

Al met al kan de nieuwe wetgeving  wat druk zetten op mensen die overwegen om uit elkaar te gaan. ‘Hakken we de knoop nú door, of zien we het nog even aan?’  Sommige mensen zullen nét even wat sneller de beslissing nemen, terwijl anderen het starten van de echtscheidingsprocedure over de feestdagen heen willen tillen. Het zou zomaar kunnen dat we het in de Kerstvakantie aardig druk gaan krijgen!