ONTSPANNING

Waar in corona tijd sommige mensen weinig om handen hebben en zich – van ellende – maar storten op het maken van kruiswoordraadsels en het (nogmaals) aanharken van de tuin, dendert hier de ‘werktrein’ op volle kracht voort.  Het is druk en de agenda is vol. Voor sommige cliënten is dat best even lastig, want iedereen wil graag snel ‘aan de beurt zijn’ en is vol van zijn/haar eigen zaak. Maar omdat we graag iedereen de volle aandacht willen geven, betekent het soms dat het iets langer duurt. Afraffelen willen we natuurlijk niet en dat verdient niemand. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat mensen daardoor zelf toch weer aan de slag gaan en hun eigen problemen weten op te lossen, dat is natuurlijk helemaal mooi en dan is de wachttijd blijkbaar niet voor niets geweest! Gescheiden ouders bijvoorbeeld die toch met elkaar in gesprek gaan en met elkaar afspraken kunnen maken over de zorgregeling van hun kinderen – zonder dat hier advocaten aan te pas zijn gekomen!

Om in deze drukke tijd voldoende scherp te blijven en daarbij plezier te houden in het werken en in het leven in het algemeen, is belangrijk toch tijd te blijven nemen voor ontspanning. Ik vind mijn werk reuze leuk en gooi er mijn hart en ziel in – krijg er dus ook veel energie van – maar er komt een moment dat ook bij mij even de knop om moet en op de ‘uit-stand’ mag staan.  Dat doe ik door dagelijks even met de hond een ommetje te maken of in de avond wat te lezen, ook de vrolijke gekkigheid in een druk gezin met puberkinderen helpt je even de focus te verleggen naar andere zaken dan het opstellen van processtukken en het maken van ingewikkelde berekeningen. Ik probeer daarnaast er één of tweemaal per jaar even helemaal uit te gaan door een paar dagen weg te boeken met extra aandacht voor rust, bezinning en gezondheid, zodat ik er daarna weer in alle frisheid tegen aan kan en ook privé weer een leuker mens ben.

Waar corona voor veel mensen dus de uitdaging biedt om anders met hun tijd en hun verwachtingen om te gaan, missen wij een beetje deze levensles.  Er is eigenlijk niet zo heel veel anders bij ons op kantoor dan in de periode daarvoor. We bellen de mensen wat vaker en er zijn minder afspraken op kantoor. Bij besprekingen op kantoor staat de spreektafel soms wel vol met 3 spatschermen wat nog steeds een gek gezicht is en geen handen geven aan elkaar zal misschien wel nooit helemaal wennen. Het is best raar dat we nu hele zaken afhandelen zonder de client  ooit ‘in het echt’ te zien. 

Veel van onze cliënten hebben dan misschien, wat werk betreft, nu door corona een minder vol bestaan, maar door de zorgen over hun juridische kwestie, zit toch hun hoofd vol. Ook dan raad ik mensen soms aan even afstand te nemen, een stuk te gaan wandelen of wat te werken in de tuin. Fysieke inspanning of een creatieve bezigheid (tekenen, handwerken) kan ontspanning geven waardoor ook het juridische probleem er minder donker uitziet.  Er kunnen zelfs in gedachten oplossingen ontstaan die niet eerder waren opgemerkt! Bewust tijd nemen voor ontspanning kan, ook in drukke tijden, dan veel opleveren!